<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=702864656529987&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Verkkokaupan logistiikan muistilista – 6 tärkeää kohtaa

Verkkokaupan logistiikka tarkoittaa paljon muutakin kuin paketin varastoltasi noutavan kuljetusyhtiön valintaa. Logistiikka on varastonhallinnan, toimitusten ja asiakaspalvelun kokonaisuus, jossa onnistuminen tai epäonnistuminen näkyy suoraan asiakastyytyväisyydessä. Logistiikka vaikuttaa koko liiketoimintaan.

Mitä kaikkea verkkokaupan logistiikkaa suunnitellessa pitää ottaa huomioon? Kokosimme aloittavalla verkkokauppiaalle seikat, jotka kannattaa käydä läpi ajatuksella.

1. Kartoita tarpeesi toimituksille

Jotta löydät omaan verkkokauppaasi sopivimmat ratkaisut, on oleellista että tunnistat ensin omat tarpeesi. Haluatko pitää itse kaikki langat käsissäsi, vai palvelisiko toimintaasi paremmin logistiikan ulkoistaminen? Paljonko sinulla on käyttää aikaasi logistiikan hallinnointiin?

Kun mietit parhaita kuljetusratkaisuja, merkitystä on vaikkapa sillä, suuntaavatko lähettämäsi paketit kotimaahan vai ulkomaille. Yhtä lailla valintoihin vaikuttavat käytössäsi oleva verkkokauppa-alusta ja ennen kaikkea asiakkaidesi toiveet.

2. Tunne verkkokauppasi asiakkaat

Keitä asiakkaasi ovat? Huippunopeita toimituksia odottavia milleniaaleja vai kärsivällisempiä senioreita? Kiireisiä pikkulasten vanhempia, joille helppo nouto työmatkan varrelta on välttämättömyys?

Odotukset tuotteiden toimitusnopeudesta ja noutopaikoista vaihtelevat asiakasryhmittäin, mutta yhteistä on, että nykykuluttajan vaatimukset ovat kasvaneet. Heitä pystyy palvelemaan parhaiten, kun kuljetustapoja on tarjolla heti kerralla monipuolinen valikoima. Toimitusnopeuden kannalta olennaista on saattaa paketit varastolta matkaan mahdollisimman pian.

Asiakkaillesi saattaa olla erityisen tärkeää vaikkapa se, että tuotteet voi halutessaan noutaa paikanpäältä, joko myymälästä tai noutopisteestä, ilman toimituskuluja. Nämä toiveet on hyvä tunnistaa.

3. Valitse kumppanit huolella

Verkkokauppaa on vaikea pyörittää ilman kumppaneita. Todennäköisesti tarvitset heitä niin varastonhallintaan kuin kuljetuksiin. Yksi tapa hallita kumppaneiden määrää on hankkia logistiikka palveluna yhdeltä toimijalta.


6 kohtaa, jotka on hyvä ottaa huomioon kumppanin valinnassa:

  • Toimijan luotettavuus. Taloustietojen lisäksi ota selvää referensseistä. Verkkosivuilta löytyvien tietojen lisäksi voit kysyä suoraan kumppanilta, millaisia asiakkaita he palvelevat.
  • Integroinnin helppous. Tukeeko kumppanin palvelu käytössäsi olevaa verkkokauppa-alustaa?
  • Palvelun saatavuus. Toimiiko palvelu luotettavasti?
  • Palvelun mukautuvuus. Skaalautuuko palvelu myös suureen bisnekseen?
  • Asiakaspalvelun tavoitettavuus. Onko asiakaspalvelu helppo tavoittaa ja aukioloajat laajat?
  • Asiantuntemus ja tuki. Saatko apua ongelmiesi ratkaisemiseen? Kehittääkö kumppani palveluaan ja seuraa alan trendejä niin, että sinun ei tarvitse huolehtia kelkassa pysymisestä?

4. Varmista kattava viestintä

Viestintä kuljetuksen aikana on osa hyvää asiakaspalvelua. Älä jätä kuluttajaa epätietoisuuteen siitä, missä hänen ostoksensa matkaavat. Logistiikkakumppanin seurantapalvelu kertoo lähetystesi sijainnin reaaliaikaisesti ja voit palvella asiakkaitasi entistä paremmin. Jos kuljetuksen aikana sattuu jotain poikkeavaa ja toimitus viivästyy, pääset kertomaan tästä asiakkaalle heti.

Viestintä vaikuttaa vahvasti asiakaskokemukseen. Kun kuluttajan ei tarvitse ihmetellä, mistä ja milloin paketin voi poimia mukaansa, jää verkkokaupastasi palvelualtis ja osaava kuva.

Mieluisa asiakaskokemus edellyttää, että kauppias kertoo omista käytännöistään asiakkaalle ennen kuin tämä tekee tilauksen. Logistiikassa tällainen seikka on palautusten maksullisuus. Kuluttajat ovat tottuneet ilmaisiin palautuksiin, joten jos niitä ei tarjota, se on syytä kertoa selvästi etukäteen.

5. Käy ajatuksella läpi koko toimitusprosessi

Odotukset ylittänyt, hyvän mielen jättävä toimitus on erinomainen keino saada asiakas tilaamaan kaupastasi uudestaan. Jotta tähän saakka päästään, vaaditaan prosessilta kuitenkin sujuvuutta. Kun käyt tarkasti havainnoiden läpi niin tilaamisen kuin toimittamisen vaiheet, näet onko asioiminen vaivatonta. Asetu hetkeksi asiakkaasi saappaisiin. Onko esimerkiksi palauttaminen yksinkertaista?

Kun tilausten lähettäminen, seuranta ja palautusten käsittely on kauppiaalle jouhevaa ja yksinkertaista, näkyy tämä myös asiakaskokemuksessa. Logistiikkakumppanin avulla voit helpottaa päivittäistä uurastustasi. Edellä mainittu palautusten järjestäminen ja palautuvien pakettien seuranta tyypillisesti työllistää verkkokauppiasta valtavasti. Tämä vaiva vähenee, kun logistiikkapalvelu auttaa palautusten hallinnassa.

6.  Muista seuranta ja kehittäminen

Logistiikan kehittäminen on jatkuva prosessi, jota ohjaa palaute ja kuluttajien muuttuvat tarpeet.
Logistiikkapalvelut tarjoavat usein hyvät tilastot, tarkastele niitä säännöllisesti. Esimerkiksi OP Paketti tekee mahdolliseksi seurata logistiikan kuluja reaaliaikaisesti: pysyt selvillä niin sinulle koituneista kuluista kuin asiakkaidesi maksamista lähetyskuluista ja voit optimoida niitä.