<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=702864656529987&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Näin optimoit verkkokaupan toimituskulut

Vaikka asiakas olisi jo kasannut kiinnostavat tuotteet koriinsa ja päässyt verkkokauppasi kassalle, voi ostaminen vielä tyssätä useaan seikkaan. Tällaisia ovat muun muassa yllättävät toimituskulut, suosikkimaksutavan puuttuminen tai suppeat toimitusvaihtoehdot.

Jotta toimituskuluista ei tule ostamisen estettä, on kauppiaan harkittava niiden hinnoittelu huolella ja esitettävä kulut selkeästi. Miten selviää summa, joka ei karkota asiakkaita kilpailijan ovelle? Seuraavat viisi askelta auttavat sinua toimituskulujen hinnoittelussa.

1.  Tunnista tuotteesi

Verkkokauppias voi hinnoitella asiakkailta perittävät toimituskulut käytännössä kolmella tavalla: koon ja/tai painon mukaan, kiinteähintaisina tai ilmaisina. Parhaaseen ratkaisuun vaikuttavat ennen kaikkea myymäsi tuotteet.

Ovatko tuotteesi keskenään melko samankokoisia tai tilataanko sinulta usein samankaltaisia tuoteyhdistelmiä? Kauppaasi voivat sopia kiinteähintaiset toimituskulut, jotka ovat kaikille tilauksille samat. Jos katteesi mahdollistaa ilmaisten toimitusten tarjoamisen, harkitse saisitko siitä kaivattua etua kilpailijoihisi nähden.

Myytkö sekä suuria ja painavia että pieniä ja kevyitä tuotteita? Harkitse koon tai painon mukaan laskettavia toimituskuluja. Toteutusta varten kaikkien tuotteiden mitat tulee kirjata tuoterekisteriin. Verkkokauppa-alustaan puolestaan tarvitaan porrastus eri toimituskuluille.

 

2.  Huomioi katteesi

Hyvin matalien tai ilmaisten toimituskulujen tarjoaminen houkuttelee, kun tiedossa on, että silloin kauppa käy. Veloituksettomuudesta on tullut joillain verkkokaupan aloilla viime vuosina suorastaan normi. Samalla on selvää, että kuljetusyhtiöt eivät käsittele paketteja ilman kustannuksia.

Ilmaiset toimituskulut eivät saa syödä täysin yrityksen myyntikatetta, joka on tyypillinen bisneksen kannattavuuden mittari. Jos katteesta ei jää tarpeeksi rahaa, jolla yrityksen palkat ja laskut maksetaan, ovat ongelmat pian oven takana. Yksi tapa välttää katteen häviäminen on lisätä toimituskulut tuotteiden hintaan.

Myös tyylejä ilmaisten toimitusten tarjoamiseen on useita. Esimerkiksi jos verkkokaupallasi on kivijalkaliike, varastomyymälä tai muu noutopiste, veloitukseton nouto myymälästä on yksinkertaista toteuttaa.

Toinen tyypillinen vaihtoehto on luvata ilmainen toimitus asiakkaalle silloin, kun ostosten arvo ylittää tietyn summan, kuten vaikka 100 euroa. Tämä on oiva keino edistää lisämyyntiä ja kasvattaa asiakkaan keskiostosta.

 

3.  Keskitä kuljetussopimukset

Pienten verkkokauppojen voi olla yksin vaikea neuvotella yhtä edullisia kuljetussopimuksia kuin volyymiltaan suurten kauppojen. Näin ollen pieni toimija voi jäädä takamatkalle siinä, ettei asiakkailta veloitettavia toimituskuluja saada laskettua yhtä alas kuin suuremmilla kilpailijoilla.

Mahdollisuudet edullisten toimitusten tarjoamiseen paranevat, kun toimitustavat hankkii keskitetysti yhdestä paikasta ja hyödyntää logistiikkapalveluiden valmiiksi huokeiksi neuvottelemat rahtihinnat. 

 

4.  Esitä kulut selkeästi

Avoimuus on hyvä periaate verkkokaupassa niin hintojen, toimituskulujen kuin mahdollisten palautusmaksujen kertomiseen. Odottamattomat lisäkulut saavat asiakkaan taatusti klikkaamaan nopeasti kohti kilpailijan kauppaa. Yhtä lailla kannattaa mainita näkyvällä paikalla, jos tarjoat ilmaiset toimituskulut, ja herättää näin asiakkaan kiinnostus saman tien.

Aiemmin suomalaisilla kuluttajilla oli oikeus palauttaa verkko-ostoksensa maksutta. Vuoden 2014 jälkeen ilmaisten palautusten tarjoaminen ei ole ollut kauppiaille pakollista. Niitä kuitenkin yhä usein odotetaan, ja asiakas pahoittaa mielensä, jos palautuksesta peritään maksu ilman, että siitä on kerrottu kunnolla etukäteen.

 

5.  Kokeile ja kehitä

Ensimmäisenä valittuun hinnoittelumalliin ei tarvitse juuttua, jos vaikuttaa, ettei kauppa vaikkapa turhan korkeiden toimituskulujen takia käy. Erilaisia vaihtoehtoja kannattaa kokeilla ja mitata niiden etuja. 

Esimerkiksi kampanjat ovat hyvä tilaisuus selvittää, miten ilmaiset toimituskulut vaikuttavat myyntiin. Aikarajattu maksuttomuus sopii sesonkien kuten joulumyynnin vauhdittamiseen tai juhlapäivän tarjouksena.

Omat haasteensa toimituskulujen optimointiin tuo, jos teet kauppaa ulkomaille. Kohdemaasta riippuen rahtikulut saattavat olla maltillisia tai kasvaa korkeiksi, mikä täytyy huomioida asiakkailta perittävissä maksuissa.